Sturkenboom Ravenswaaij

Bed and Breakfast

 

 

 

 

Cor en Cock Sturkenboom

Donkerstraat 13b

4119 LX RAVENSWAAIJ

The Netherlands

Tel. +31 (0)345 558 365

Fax +31 (0)345 558 994

Mobiel +31 (0)6 253 73 475

 

info@bed-and-breakfast-ravenswaaij.nl

 

De oude Binnenpoort met de papklok in Culemborg.

 

Elke avond om 21.55 uur luidt de papklok, welke van oudsher aangeeft dat de poorten bijna sluiten, en het tijd is om naar bed te gaan. Nu nog luidt de papklok elke avond. In het verleden was dit voor de mensen die op het land werkten het teken dat het werk erop zat. Dan ging men naar huis om een bord warme pap te eten, vandaar de naam. Maar men moest wel opschieten, want de poorten sloten om 22.00 uur. En ze gingen niet meer open tot de volgende dag.

 

De Markt in Culemborg

 

Culemborg was indertijd een zg. Vrijstad. Schuldeisers werden niet in de stad toegelaten. Zolang mensen in Culemborg verbleven, waren ze dus veilig. “Naar Culemborg gaan” betekende in Amsterdam " failliet gaan" . De stad werd ommuurd en omgracht ter beveiliging tegen ongeregelde benden en vijandelijke troepen. Tweemaal werd de plaats uitgelegd. Omstreeks 1370 aan de noordzijde met een schipperskwartier, de zogenaamde Havendijk en twintig jaar later aan de zuidzijde waar de buurtschappen Lanxmeer en Parijs erbij werden getrokken onder de naam Nieuwstad. Zo ontstond een soort “driestad”. Ook de Havendijk en de Nieuwstad werden ommuurd.

 

Museum Elisabeth Weeshuis te Culemborg

 

Het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland

 

Het ligt wat verborgen. Maar als u de poort van Herenstraat 29 doorgaat, ziet u een van oudste gebouwen van Culemborg: het monumentale Elisabeth Weeshuis uit 1560. In het huis woonden tot 1952 nog weeskinderen. Nu vindt u er, behalve de plaatselijke bibliotheek, Museum Elisabeth Weeshuis. Het museum toont de rijke historie van Culemborg en u krijgt er een indruk van bijna 4 eeuwen wezenzorg in het stadje aan de Lek. En vergeet niet de prachtig aangelegde tuin van het museum te bezoeken.